Thursday, November 19, 2015

My Texas Alphabet: Q for Quesadillas / i co to jest

The idea for this alphabet post series comes from ' The Alphabet of My Emigration' by Dee Dorota L., member of The Polish Ladies Abroad Club, who has relocated to England.
I have also decided to join the project and write about My Texas Alphabet twice a week.



Quesadillas are one of the dishes on the Tex-Mex menu which I learned to make from scratch. We enjoy having them from time to time. You can read here what I wrote about it some time ago.


Quesadillas to jedno z dań kuchni Tex-Mex bardzo popularnej w Teksasie. Nauczyłam się je przyrządzać i muszę dodać, że moje quesadillas smakują nam lepiej niż te serwowane w pobliskim miejscu z jedzeniem meksykańskim. Przepis jest dosyć łatwy więc przygotowanie quesadillas nie sprawia mi dużego kłopotu. Podaję do nich ryż à la Pol-Tex i smażoną fasolę w stylu meksykańskim. Nie będę ukrywać, że tę ostatnią kupuję gotową - w puszce.

 

Co potrzeba do zrobienia quesadillas (porcja na dwie osoby):

  • pierś z kurczaka (pojedyncza) - pokrojona na małe kawałeczki,
  • przyprawa do taco,
  • mała cebula - pokrojona w kostkę,
  • pół zielonej papryki pokrojonej na paseczki,
  • żółty ser (ostry) - tarty,
  • kilka kropel ostrego sosu meksykańskiego,
  • 4 pszenne tortille,
  • olej do smażenia mięsa, cebuli i papryki,
  • masło do smażenia quesadillas (2 łyżki).

Co z tym zrobić:

Orginał przepisu, z którego korzystam tutaj.

No comments :

Post a Comment