Yield: 2
Ingredients:
- 1 box instant vanilla pudding (5.1 oz / 144g), milk;
- 1 banana - sliced;
- round vanilla wafers;
- 1TBS whipped cream (optional)*.
What to do with it:
1. Prepare the pudding according to the instructions provided on the package (I always add 2 1/2 cups milk instead 3).2. Chill the pudding in the fridge. Prepare to dessert bowls.
3. Get the pudding out of the fridge. Spread a Tablespoon of pudding at the bottom of the dessert bowl.
4. Place a single layer of wafers on the pudding.
5. Put banana slices on the wafers.
6. Fill the bowl with pudding, put a few wafers at the top.
Note:
* If you wish, you can mix the pudding with some whipped cream. Do it gently, with a spoon, when you the pudding is chilled already.
Bon Appetit!
Pudding waniliowo-bananowy, który jest czymś więcej niż zwykły budyń, to
popularny w Teksasie (oraz innych stanach USA) deser. Poniżej
przedstawiam jego uproszczoną i mniej kaloryczną od tradycyjnego
przepisu wersję. Ten łatwy w przygotowaniu deser, od czasu do czasu,
jest elementem finałowym naszego domowego obiadu. Z powodzeniem może być
też serwowany jako poczęstunek dla gości.
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 podwójne opakowanie budyniu waniliowego* (te, które kupuję w lokalnych sklepach spożywczych ma 144g), mleko;
- 1 banan pokrojony na plasterki;
- okrągłe biszkopty waniliowe;
- łyżka bitej śmietany (opcjonalnie)**.
Przygotowanie:
- Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu - zawsze dodaję pół szklanki mleka mniej niż jest podane w instrukcji, dzięki temu masa budyniowa jest trochę gęstsza.
- Po ostudzeniu wstawiamy budyń do lodówki. Przygotowujemy dwie miseczki deserowe (lub jedną większą).
- Kiedy budyń stężeje, wyjmujemy go z lodówki. Rozprowadzamy łyżkę budyniu na dnie miseczki deserowej.
- Układamy na tym pojedynczą warstwę biszkoptów waniliowych.
- Na biszkoptach układamy plasterki banana (też jedną warstwę tylko).
- Wypełniamy miseczkę budyniem, a na wierzchu kładziemy biszkopty waniliowe.
Uwagi
* Zazwyczaj używam budyń błyskawiczny, który bezpośrednio po wymieszaniu z mlekiem można wstawić do lodówki. Wszystko zależy od naszych upodobań i jakości budyniu, nie każdy budyń błyskawiczny jest smaczny.** Jeśli chcemy, by deser był 'bogatszy', po schłodzeniu masy budyniowej mieszamy ją delikatnie z łyżką bitej śmietany. Osobiście jednak nigdy śmietany nie dodaję.
No comments:
Post a Comment